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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
03/01/2023 |
Actualizado : |
03/01/2023 |
Tipo de producción científica : |
Libros |
Autor : |
BRAZEIRO, A.; TORANZA, C.; CARRASCO-LETELIER, L. (Ed.). |
Afiliación : |
P. ALEJANDRO BRAZEIRO RODRIGUEZ; CAROLINA TORANZA CIURLANTI; LEONIDAS CARRASCO-LETELIER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Libro de Actas. [en línea] |
Complemento del título : |
Tercer Seminario Internacional: Restauración del Bioma Pampa (Argentina, Brasil y Uruguay), 28-30 de setiembre de 2022. Modalidad: evento virtual sincrónico via zoom. |
Fecha de publicación : |
2022 |
Fuente / Imprenta : |
Montevideo (UY): Facultad de Ciencias (Udelar), Facultad de Agronomía (Udelar), INIA, 2022. |
Páginas : |
110 p. |
Idioma : |
Español |
Notas : |
LICENCIA: Licencia Creative Commons Atribución - No Comercial - Sin Derivadas (CC - By-NC-ND 4.0) -- Instituciones organizadoras: El Seminario fue organizado por las Facultades de Ciencias y de Agronomía de la Universidad de la República (Uruguay) y por el Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA)
de Uruguay. Contó con la colaboración de la Sociedad Brasilera de Recuperación de Áreas Degradadas (SOBRADE) y del Departamento de Ecología y Ciencias mbientales (DECA) de la Universidad Maimónides (Argentina). -- Comité Organizador: Dr. Alejandro Brazeiro, Facultad de Ciencias, Universidad de la República, Uruguay;
Dra. Carolina Toranza, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Uruguay; Dr. Leónidas Carrasco-Letelier, Producción y Sustentabilidad Ambiental, INIA, Uruguay. -- Comité Regional Asesor: Dr. Mauricio Balensiefer, SOBRADE-UFPR-Brasil; Dr. Gustavo Zuleta, DECA-Umai, Argentina. |
Contenido : |
El objetivo de este evento fue consolidar un espacio académico-técnico-político a nivel regional para la difusión e intercambio de conocimientos en torno a la restauración ecológica en el Bioma Pampa. ¿Por qué?, básicamente por dos motivos: (1) El Bioma Pampa (o Pastizales del Río de la Plata), endémico de Argentina, Brasil y Uruguay, conforma el mayor complejo de ecosistemas abiertos (pastizales, arbustales y sabanas) en América del Sur. Tiene un alto valor de conservación a nivel global, ya que los pastizales están dentro de los ecosistemas más amenazados y menos conservados del mundo. Se destaca su alta diversidad vegetal y nivel de endemismo (gramíneas en particular). Históricamente, la región ha sufrido una alta presión antrópica, en cada ciclo de expansión e intensificación agropecuaria, a lo que se ha sumado la forestación comercial y la invasión biológica de especies animales y vegetales. Esto ha degradado los ecosistemas (pastizales, bosques, humedales), reducido su biodiversidad y capacidad de brindar bienes y servicios ecosistémicos. (2) Los impactos ambientales derivados traspasan las fronteras nacionales, por lo cual, un enfoque regional sería el más adecuado para comprender y gestionar los procesos de degradación y desarrollar estrategias de conservación y restauración efectivas. |
Thesagro : |
CONSERVACION DE RECURSOS; ECOLOGÍA VEGETAL; ECOSISTEMAS; PASTIZALES. |
Asunto categoría : |
A50 Investigación agraria |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16954/1/Libro-de-Actas-SeminarioRestauracionBiomaPampa-2022.pdf
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Marc : |
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Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Estado
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Treinta y Tres. |
Fecha actual : |
11/11/2019 |
Actualizado : |
13/11/2019 |
Tipo de producción científica : |
Capítulo en Libro Técnico-Científico |
Autor : |
MARESCA, S.; LÓPEZ VALIENTE, S.; RODRÍGUEZ, A.M.; TESTA, L.M.; LONG, N.M.; QUINTANS, G.; PAVON, E. |
Afiliación : |
SEBASTIÁN MARESCA, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Cuenca del Salado, Argentina.; SEBASTIÁN LÓPEZ VALIENTE, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Cuenca del Salado, Argentina.; A.M. RODRÍGUEZ, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Cuenca del Salado, Argentina.; L.M. TESTA, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Balcarce, Argentina.; N.M. LONG, Departamento de Ciencias Animales y Veterinarias. Universidad de Clemson, Carolina del Sur, Estados Unidos de América.; GRACIELA QUINTANS ILARIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; E. PAVON, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, Estación Experimental Balcarce, Argentina. |
Título : |
Influencia de la restricción proteica en el último tercio de gestación sobre el crecimiento, características de carcasa y calidad de carne de la descendencia. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
In: QUINTANS, G.; IEWDIUKOW, M. (Ed.). Primer Seminario Técnico de Programación Fetal. Montevideo (UY): INIA, 2019. p. 65-76. |
Serie : |
(INIA Serie Técnica; 252) |
ISSN : |
1688-9266 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
ABSTRACT
The objective of this study was to determine whether crude protein intake during late gastation affect growth, carcass characteristics and meat quality of steer rogeny. At 134 ± 14 days prepartum, 68 multiparous Angus cows were blocked by BW and expected calving date and randomly assigned to low protein level (LP, 6% CP) or high protein level (HP, 12% CP). After calving, cows were managed together on improved pastures among lactation. After weaning at 219 ± 13 days of age, calves were managed on native pastures up to 687 ± 13 days of age and then placed in feedlot for 83 days before slaughter. Protein concentration on maternal diet had no influence
on BW and growth rate during rearing or finishing phases (P> 0.10). Rib fat thickness of the steers was not affected (P = 0.38) by maternal nutrition treatments, however, LM area was greater in HP steers than LP steers at feedlot entrance (P = 0.01) and at the end of the finish phase (P = 0.04). Hot carcass weight was similar between treatments (P = 0.69), however, dressing increased in HP in relation to LP steers (P = 0.01). Longissimus muscle tenderness increased in HP compared
to LP steers after 3 and 14 days (P<0.001) of maturation. No differences were observed in troponin-t degradation (P = 0.77) and collagen content (P = 0.58). The diameter of the muscle fibers was similar in LP and HP steers (P = 0.20), suggesting that the increase of LM area in HP steers could be due to muscle hyperplasia. These data indicated that the level of protein during medium to late gestation does not affect offspring growth, but has an impact on the carcass composition
and meat quality of the steers’. MenosABSTRACT
The objective of this study was to determine whether crude protein intake during late gastation affect growth, carcass characteristics and meat quality of steer rogeny. At 134 ± 14 days prepartum, 68 multiparous Angus cows were blocked by BW and expected calving date and randomly assigned to low protein level (LP, 6% CP) or high protein level (HP, 12% CP). After calving, cows were managed together on improved pastures among lactation. After weaning at 219 ± 13 days of age, calves were managed on native pastures up to 687 ± 13 days of age and then placed in feedlot for 83 days before slaughter. Protein concentration on maternal diet had no influence
on BW and growth rate during rearing or finishing phases (P> 0.10). Rib fat thickness of the steers was not affected (P = 0.38) by maternal nutrition treatments, however, LM area was greater in HP steers than LP steers at feedlot entrance (P = 0.01) and at the end of the finish phase (P = 0.04). Hot carcass weight was similar between treatments (P = 0.69), however, dressing increased in HP in relation to LP steers (P = 0.01). Longissimus muscle tenderness increased in HP compared
to LP steers after 3 and 14 days (P<0.001) of maturation. No differences were observed in troponin-t degradation (P = 0.77) and collagen content (P = 0.58). The diameter of the muscle fibers was similar in LP and HP steers (P = 0.20), suggesting that the increase of LM area in HP steers could be due to muscle hyperplasia. These data indicated tha... Presentar Todo |
Palabras claves : |
COMPONENTES DE LA CANAL; CRECIMIENTO; DESCENDENCIA; PROGRAMACIÓN FETAL; SUBNUTRICIÓN. |
Asunto categoría : |
L53 Fisiología Animal - Reproducción |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/13787/1/St-252-p-65-76-Maresca.pdf
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Marc : |
LEADER 02615naa a2200277 a 4500 001 1060404 005 2019-11-13 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1688-9266 100 1 $aMARESCA, S. 245 $aInfluencia de la restricción proteica en el último tercio de gestación sobre el crecimiento, características de carcasa y calidad de carne de la descendencia.$h[electronic resource] 260 $c2019 490 $a(INIA Serie Técnica; 252) 520 $aABSTRACT The objective of this study was to determine whether crude protein intake during late gastation affect growth, carcass characteristics and meat quality of steer rogeny. At 134 ± 14 days prepartum, 68 multiparous Angus cows were blocked by BW and expected calving date and randomly assigned to low protein level (LP, 6% CP) or high protein level (HP, 12% CP). After calving, cows were managed together on improved pastures among lactation. After weaning at 219 ± 13 days of age, calves were managed on native pastures up to 687 ± 13 days of age and then placed in feedlot for 83 days before slaughter. Protein concentration on maternal diet had no influence on BW and growth rate during rearing or finishing phases (P> 0.10). Rib fat thickness of the steers was not affected (P = 0.38) by maternal nutrition treatments, however, LM area was greater in HP steers than LP steers at feedlot entrance (P = 0.01) and at the end of the finish phase (P = 0.04). Hot carcass weight was similar between treatments (P = 0.69), however, dressing increased in HP in relation to LP steers (P = 0.01). Longissimus muscle tenderness increased in HP compared to LP steers after 3 and 14 days (P<0.001) of maturation. No differences were observed in troponin-t degradation (P = 0.77) and collagen content (P = 0.58). The diameter of the muscle fibers was similar in LP and HP steers (P = 0.20), suggesting that the increase of LM area in HP steers could be due to muscle hyperplasia. These data indicated that the level of protein during medium to late gestation does not affect offspring growth, but has an impact on the carcass composition and meat quality of the steers’. 653 $aCOMPONENTES DE LA CANAL 653 $aCRECIMIENTO 653 $aDESCENDENCIA 653 $aPROGRAMACIÓN FETAL 653 $aSUBNUTRICIÓN 700 1 $aLÓPEZ VALIENTE, S. 700 1 $aRODRÍGUEZ, A.M. 700 1 $aTESTA, L.M. 700 1 $aLONG, N.M. 700 1 $aQUINTANS, G. 700 1 $aPAVON, E. 773 $tIn: QUINTANS, G.; IEWDIUKOW, M. (Ed.). Primer Seminario Técnico de Programación Fetal. Montevideo (UY): INIA, 2019. p. 65-76.
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INIA Treinta y Tres (TT) |
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